Тони Хоук е един от най-известните хора в света на екстремните

...
Тони Хоук е един от най-известните хора в света на екстремните
Коментари Харесай

Тони Хоук: Докато не паднат колелата по HBO Max - дългото преследване на съвършенството


Тони Хоук е един от най-известните хора в света на рисковите спортове, смятан от мнозина за неразбираем талант на скейтбординга. 

Той е вдъхновението за серията видеоигри " Tony Hawk`s Pro Skater ", която повече от 20 години е пример за жанра и е обожавана от геймърите.

Историята на Хоук, с всичките ѝ блестящи възходи и съкрушителни падения, е разказана от режисьорът Сам Джоунс в документалния филм на HBO " Тони Хоук: Докато не паднат колелата ".

Още в първите секунди значително става ясна концепцията на кино лентата. Хоук е на подготвителната рампа, където пада още веднъж и още веднъж в опит да направи най-известния си трик - именития " Мактуист 900 ". Вече си проличава, че възрастта е неизпълним противник даже за него. Точно в такива моменти друга скейт легенда и непосредствен другар на Тони - Родни Мулен, обича да цитира Ницше, казвайки " Когато достигнеш върха на планината, не остава друго, с изключение на да те удари гръмотевица ".

Пътят до този миг е доста дълъг, забавен и мъчителен. Всичко стартира в Сан Диего през 70-те години. Майката е на 43-годишна възраст, когато Тони се ражда. Брат му и двете му сестри са с повече от десетилетие по-възрастни от него. Това е средата, в която израства бъдещият Birdman. 

" Родителите ми бяха задоволително възрастни, с цел да ми бъдат баба и дядо. Брат ми, който е третото дете в фамилията, е с 12 години по-голям от мен и в немалка степен, изключително когато бях дребен, го усещах повече като татко, в сравнение с брат " - споделя Тони.

Целият живот на скейт легендата е белязан от едно съдбоносно решение. Братът на Тони Хоук споделя, че майка им сериозно се е колебаела дали да резервира бебето, откакто забременява на късна възраст. Това е един от главните фактори, които непрекъснато стимулират Тони да се потвърждава.

" Той искаше да покаже на всички, че не е бил неточност ".



Хоук стартира да кара в скейтпарка в Дел Мар, където малко по-късно се причислява към известните " Bones Brigade " - нещо приблизително сред тим и тайфа, образувани от Стейси Пералта, първата суперзвезда в скейтбординга и значима фигура в живота на Тони.

По това време спортът е доминиран от физически мощни скейтъри, разчитащи повече на скорост, в сравнение с техниката, върху която Хоук работи. Това кара почитателите отвън Дел Мар постоянно да го освиркват, да го назовават " смешник " и даже да го замерят с кутийки от бира по време на карането му.

Дуейн Питърс, един от огромните му съперници, е измежду основните източници на това неуважение. " Постоянно се въртеше във въздуха, превърташе скейта в ръцете си и правеше всевъзможни такива нелепости. Какво, по дяволите, е това? Отивай при мажоретките и си играй с жезъла на сестра си, брато " - спомня си Питърс за първия път, когато вижда Хоук в деяние.

Възходът на младата звезда обаче не може да бъде спрян. Скоро по-късно ориста се усмихва на " Bones Brigade ". Стейси Пералта снима първата компилация, отдадена на скейтбординга, чието излизане на пазара съответствува с голям растеж в продажбите на видео устройства.

Това е началото на невиждан до този миг напредък в световната известност на спорта. В продължение на няколко години Тони и приятелите му вършат турнета по целия свят и живеят като рок звезди.

Добрите времена не продължат постоянно. В началото на 90-те години ползата към рисковите спортове спада фрапантно. " Bones Brigade " на процедура се разпада, а Хоук е заставен да продаде къщата си и да си откри " естествена " работа, защото в това време е станал брачен партньор и татко.

Както споделя Стейси Пералта, скейтбордингът е повтаряем спорт. След издигането неизбежно следва проваляне, само че и противоположното е правилно. Новият напредък има име и дата - " X Games " през 1995 година Организираното от телевизия ESPN двудневно събитие цели да се трансформира в " рисковия " еквивалент на Олимпийските игри.

Състезанието възражда освен кариерата на Тони, само че и световната известност на рисковите спортове. Именно " X Games " е мястото, където четири години по-късно Хоук реализира най-известния си трик - именития " Мактуист 900 ", който до тогава е недостижима фантазия за всеки скейтър.

От този миг нататък никой в никакъв случай повече няма да оспори именития статут на " Birdman ".



Немалка част от кино лентата е отдадена на най-тъмната страна от света на спорта - многочислените тежки травми.  Две седмици преди формалната премиера на филмовия фестивал в Остин той чупи бедрената си кост по време на подготовка, само че моли режисьора Сам Джоунс да не споделя нищо на хората от HBO.

Филмът несъмнено е всичко, което почитателите чакат. Това е вдъхновяваща, само че и тъжна история за високата цена на славата и необратимия ход на времето. В последните минути от продукцията виждаме човек, който знае, че краят на кариерата му е доста близо, само че към момента не е стигнал до него, и макар многочислените физически и душевен контузии продължава да преследва своята пристрастеност с всички сили.

Както обича да споделя самият Хоук - " Всички ще умрем от нещо ". И той няма нищо срещу неговото " нещо " да е скейтбордингът.

" Тони Хоук: Докато не паднат колелата " е разполагаем в HBO Max.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР